© Copyright 2022 Fresh Funds.
All Rights Reserved.
KVK: 61885142

Fresh Active Equity Fund update maart 2021

Richard Abma 1 april 2021drs. Richard Abma

Het beleggingsklimaat voor aandelen is goed te noemen. De meeste pijn die economisch gezien is ontstaan door de corona crisis wordt opgevangen door overheden met fiscale stimulans en door Centrale Banken met monetaire geldverruiming. Dit zorgt ervoor dat binnen hoogontwikkelde continenten de werkloosheid laag blijft en weer dalende is in aanloop naar het heropenen van deze economieën. De komende jaren kunnen we dan weer richting zogenaamde full employment bewegen en kan het ontstane gat in economische output worden ingelopen. Dat houdt in dat we een aantal jaren van hogere dan normale economische groei gaan zien. Dit is de algemene verwachting voor 2022, 2023 en 2024.

Voor bedrijven die op dit moment een hoge mate van cash flow genereren is dit vooruitzicht gunstig. Er zal door de groei meer omzet worden gedraaid welke direct resulteert in hogere kasopbrengsten. Hiermee kunnen bedrijven weer uitbreiden of hogere dividenden gaan betalen. Mochten rentes gaan oplopen dan zullen bedrijven met een hoge mate van kasstroom in het heden favoriet worden op de beurs. Dit zijn bedrijven als AB Inbev (dranken), Roche (farmacie), Berkshire Hathaway (conglomeraat), Gilead (farmacie) en Philip Morris (Tabak). 

De waarde van een aandeel is namelijk te bepalen door het contant maken van toekomstige kasstromen van bedrijven. Als rentes oplopen dan zullen kasstromen ver in de toekomst minder waard worden en zal dit resulteren in lagere koersen. Bedrijven waarvan kasstromen ver in de toekomst liggen zijn vaak technologisch gedreven of zijn groeibedrijven die hun kasstromen investeren in deze toekomstige groei. Dit type bedrijf zal last ondervinden van een rentestijging. Voorbeelden zijn Tesla (autobouwer), Salesforce (CRM systeem) en Qualys (Cyber Security).

Het Fresh Active Equity Fund belegt in beide categorieën bedrijven. Zowel bedrijven met een huidige hoge mate van kasstroom als met toekomstig te verwachten hoge kasstromen. Spreiding vinden we daarbij van groot belang. Het is namelijk geen garantie dat rentes gaan stijgen dus willen we ook profiteren van snelgroeiende technologische ontwikkelingen en de bedrijven die daarin actief zijn.

De oplettende lezer merkt wel op dat we NIET in Tesla beleggen. De koers/winst verhouding van dit bedrijf is te hoog op dit moment, de markt prijst op dit moment kasstromen in die ver in de toekomst liggen, bij stijgende rentes is juist dit bedrijf gevoelig voor een correctie. In alle overige genoemde titels heeft het fonds wel een belang.

Fresh Active Equity Fund update maart 2021