© Copyright 2022 Fresh Funds.
All Rights Reserved.
KVK: 61885142

Fresh Active Equity Fund update mei 2021

Richard Abma 17 mei 2021drs. Richard Abma

In het aandelenfonds is een allocatie opgenomen naar Chinese aandelen. Het fonds is onder andere belegd in Alibaba. Alibaba is een online Chinese retailer. Als grootste Chinese online retailer heeft Alibaba uitstekend geprofiteerd van de gunstige economische situatie in het land en van de digitaliseringstrends die zijn versneld door de Covid-19 pandemie. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de verschuiving van lokaal naar online winkelen en het toegenomen gebruik van cloud computing.

De online marktplaatsen van Alibaba brengen consumenten en bedrijven bij elkaar om producten aan elkaar te verkopen, vergelijkbaar met Marktplaats.nl, Amazon en Bol.com in Nederland. Bij deze marktplaatsen is er sprake van zogenaamde ‘netwerk effecten’. Kopers en verkopers komen naar hetzelfde online platform toe waar ze elkaar gemakkelijk kunnen vinden. Dit effect wordt steeds sterker doordat ook nieuwe kopers en verkopers naar hetzelfde platform komen. Zo weten ook consumenten en producenten elkaar gemakkelijk te vinden. Als gevolg van deze netwerk effecten wordt de marktpositie van Alibaba ook steeds sterker.

Alibaba heeft ‘state of the art’ technologie en software ontwikkeld om kopers en verkopers zo goed mogelijk te bedienen. Tegelijkertijd wordt de enorme hoeveelheid gebruikersdata geanalyseerd en gebruikt om de sterke marktpositie te behouden. Naast de online marktplaatsen heeft Alibaba activiteiten die hier dichtbij liggen zoals dienstee voor online betalingen, logistieke dienstverlening en cloud services. Met name de cloud business is een groeiende markt met nog veel mogelijkheden voor Alibaba.

Recent staat het aandeel Alibaba onder druk als gevolg van spanningen met de Chinese overheid en toezichthouders. Het aandeel is daarom nu op een aantrekkelijke waardering aan te verkrijgen. UIteindelijk denken wij dat Alibaba hier goed uit zal komen. Alibaba kan goed profiteren van de sterk groeiende Chinese economie, verdergaande digitalisering en grotere wordende middenklasse in China. 

Fresh Active Equity Fund update mei 2021