© Copyright 2023 Fresh Funds.
All Rights Reserved.
KVK: 61885142

Fresh Dutch SME Fund december update 2021

Bart Vemer 11 december 2021Bart Vemer

Overheid cruciaal bij financieringsmogelijkheden
In een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer vorige week hebben belangenorganisaties MKB-Nederland, Stichting MKB Financiering en Ondernemend Nederland aangegeven dat de toegang van het midden- en kleinbedrijf tot de financieringsmarkt moet worden verbeterd. De partijen pleiten voor een centrale marktplaats waar MKB'ers en financiers elkaar kunnen vinden. 
 
Veel MKB’ers kloppen tegenwoordig tevergeefs aan bij hun bank. De belangenorganisaties vinden dat ondernemers minder afhankelijk moeten worden van de drie grootbanken en dat de overheid hier een cruciale rol in speelt. De rol van alternatieve financiers, die momenteel 16% van de MKB-financieringsmarkt in handen hebben moet worden uitgebreid. Het probleem is dat ondernemers en hun financieel adviseurs te weinig kennis hebben over de verschillende vormen van non-bancaire financiering, waarbij ze huiverig zijn voor vormen van kapitaalverstrekking waarbij zeggenschap gedeeld wordt.
 
Bij Fresh weten we dat grootbanken in het algemeen terughoudend zijn met financiering aan het MKB en groeifinanciering. Naast de toenemende wet- en regelgeving, oplopende kapitaal en efficiency vereisten, kijken deze partijen vooral naar cijfers uit het verleden. Het Fresh Dutch SME Fund kijkt verder dan historische cijfers alleen. Bedrijven die worden opgenomen in de portefeuille hebben een positieve cashflow, een goed toekomstperspectief en een sterk managementteam. Deze bedrijven zoeken financiering voor onder andere groei, innovatie, verduurzaming of verdere internationale expansie. Dit soort bedrijven hebben op termijn een goede impact op de Nederlandse economie.
 
Klik hier voor het hele FD-artikel (let op: u heeft wel een account nodig om toegang te krijgen tot het artikel).
 
Wilt u niets missen van de laatste ontwikkelingen rondom Fresh en het Fresh Dutch SME Fund? Volg ons ook op LinkedIn.
 
Status Fresh Dutch SME Fund
We hebben afgelopen maand wederom 1,7 miljoen euro aan financieringen geplaatst. Dit betreft 5 kleinere leningen die de spreiding van het fonds vergroten en daarmee het risico verlagen. Hiermee komt het totaal aantal leningen in het fonds op 62, breed gespreid over 15 sectoren. Het fondsvolume komt daarmee op €39 miljoen aan toevertrouwd vermogen. We verwachten ook de komende tijd per maand drie tot vijf nieuwe leningen in het fonds op te nemen.
 
Fresh wenst u fijne feestdagen en een gezond 2022
Ook namens de gefinancierde ondernemers willen wij alle investeerders hartelijk danken voor het vertrouwen en de groei die we dit jaar samen hebben gerealiseerd.

Fresh Dutch SME Fund december update 2021

Ook investeren in het Nederlandse MKB?
Dat kan, met het Fresh Dutch SME Fund.

Investeren in de motor van de Nederlande economie!