© Copyright 2022 Fresh Funds.
All Rights Reserved.
KVK: 61885142

Fresh Dutch SME Fund update mei 2021

Bart Vemer 17 mei 2021Bart Vemer

4 januari is het Fresh Dutch SME Fund gelanceerd. Het doel van dit fonds is tweeledig: Naast het verslaan van de benchmark (Euribor + 3%) richt het fonds zich op het verstrekken van financiering aan het Nederlandse MKB.  

Deze maand viert het fonds haar eerste mijlpaal. Sinds de oprichting van het fonds begin dit jaar, is er al € 25 miljoen vermogen toevertrouwd aan het fonds. Investeerders zijn zowel particuliere investeerders als professionele investeerders waaronder vermogensbeheerders en verzekeraars. Het fonds biedt een aantrekkelijk alternatief voor de belegger die op zoek is naar een stabiel rendement en gespreid wil investeren in het Nederlandse MKB.

Ook in de pers wordt regelmatig aandacht besteed aan het fonds, zoals in het bericht van de Telegraaf. Het Fresh Dutch SME Fonds valt op omdat het uniek is in zijn soort. Er is geen enkel ander verhandelbaar beleggingsfonds waarin particuliere beleggers gespreid kunnen beleggen in een portefeuille met MKB-leningen. Een ander belangrijk aspect van de populariteit van het fonds is de hoge mate van zekerheid. De portefeuille kent een gemiddelde dekking door zekerheden van 80% door het afgegeven onderpand op de onderliggende leningen.

Het fonds geeft uitsluitend leningen uit aan ondernemers die een bewezen staat van dienst hebben en  een gezond toekomst perspectief kennen. Door de analisten wordt kritisch gekeken naar de cijfers uit het verleden en er wordt fundamenteel gekeken naar het bedrijfsplan, de ambities en het team. Recent werd bijvoorbeeld de “high end” yogaketen Equal Yoga opgenomen in de portefeuille, die met de financiering weer kan bouwen aan een verdere groei. Ook werd een snelgroeiende speler op het gebied van verlichting uit Zeeland, opgenomen in de portefeuille.

Het totale fondsvermogen per medio mei, bedraagt bijna € 26 mln. We hebben sinds oprichting geen afboekingen of bijstellingen in de portefeuille hoeven te maken, de portefeuille ligt er goed bij. In de opstartfase van het fonds, hebben de kosten een drukkend effect gehad op de performance. Nu het volume in het fonds de gecommuniceerde grens van € 30 mln. nadert, dalen de relatieve kosten. Momenteel zijn 41 leningen opgenomen in het fonds, goed gespreid over 13 sectoren. De verwachting is dat er maandelijks tussen de drie en vijf leningen aan de portefeuille toegevoegd worden voor een bedrag van minimaal € 4,0 mln. per maand. We hebben er alle vertrouwen in dat de doelstelling om aan het eind van het jaar een portefeuille te hebben opgebouwd van minimaal € 50 mln, gehaald gaat worden.

Fresh Dutch SME Fund update mei 2021

Ook investeren in het Nederlandse MKB?
Dat kan, met het Fresh Dutch SME Fund.

Investeren in de motor van de Nederlande economie!