© Copyright 2022 Fresh Funds.
All Rights Reserved.
KVK: 61885142

Fresh Dutch SME Fund update november 2021

Bart Vemer 10 november 2021Bart Vemer

In deze nieuwsbrief vertellen we u graag meer over het toenemende belang van duurzaamheid voor het Fresh Dutch SME Fund en ons toekomstig ESG-beleid. Daarnaast hebben we aandacht voor twee financieringen uit het fonds. Eén daarvan was afgelopen week zelfs in het nieuws, namelijk op de website van het Engelse dagblad The Guardian.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is in toenemende mate een steeds belangrijker speerpunt in het Fresh beleggingsbeleid. We integreren daarom steeds meer criteria op het gebied van duurzaamheid in onze beleggingsprocessen en strategieën. Dit doen we ook bij het beoordelen van nieuwe MKB-financieringen voor het Fresh Dutch SME Fund. Daarom zijn we bezig met het ontwikkelen van een ESG-beleid. ESG staat voor de Engelse termen Environmental, Social en Governance. Deze drie criteria liggen aan de basis van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Om dit te realiseren gaan we in de toekomst ondernemers bevragen naar de ESG-uitdagingen die van toepassing zijn voor hun sector. Hierdoor krijgen we bij het beoordelen van de financieringen inzicht in hun ESG-profiel. Zo kunnen we samen kijken hoe we het ESG-profiel van de onderneming kunnen ontwikkelen of verbeteren. Daar worden we uiteindelijk allemaal beter van. Voordelen voor de ondernemingen zijn onder andere het merk versterken, meer klanten aantrekken en de verkoopwaarde van het bedrijf vergoten.

“Sustainable, fresh and offering huge portions."

Afgelopen week plaatste het Engelse dagblad The Guardian een recensie over de Londense vestiging van The Seafood Bar. Pepijn Visscher, één van de eigenaren van het restaurant, liet ons weten dat de reserveringen binnenstroomde na de publicatie. Het Nederlandse visrestaurant opende deze zomer haar eerste vestiging over de grens, in de hippe Londense wijk Soho. Met dank aan een financiering via het Fresh Dutch SME Fund. In de recensie worden vooral de Fruit de Mer wordt geprezen om de grote hoeveelheid verse vis en schaaldieren. “Soho’s new seafood place will soon have you hooked.” We zijn trots op om samen met alle investeerders te kunnen bijdragen aan de groei van deze Nederlandse succesformule.

Lees het hele artikel van The Guardian hier.

Lees hier meer over de financiering van The Seafood Bar.

Rob’s Sport wordt Sport- en Recreatiecentrum Fit&Fun

En dan opeens wil de bank van je af. Het overkwam de nu 58-jarige fitnessondernemer Robert Piek uit het Gelderse Aalten. Ruim 35 jaar geleden was Robert Piek een van de eerste Gelderse ondernemers met een sportschool. In de zomer van 2020 deed hij een stapje terug. Zijn achterneef Alain Piek is nu eigenaar dankzij een financiering uit het Fresh Dutch SME Fund. In 2008 verhuisde de sportschool naar een nieuw pand. Rob’s Sport werd in één klap vier tot vijf keer zo groot.

Alain Piek (rechts), het nieuwe gezicht van de zaak, runt nu de sportschool samen met zijn zoon Jamie.

In de zomer van 2019 belandt Piek in een slechte film als zijn bank plotseling vertelt dat ze hun ‘geld willen veiligstellen’ en om die reden ‘de relatie gaan afbouwen’. Eén van Piek’s vrienden, Gijs Ramerman (verzekeringsadviseur), wijst hem op de mogelijkheden van alternatieve financiering via Voordegroei* en het Fresh Dutch SME Fund. Ramerman: “Het ging allemaal ontzettend snel. … Voordegroei nam het nog resterende bankkrediet over en Robert kon weer gaan doen wat hij het liefste doet: ondernemen.”

Lees het hele verhaal via deze link.

* Voordegroei voorziet de screening van iedere aanvraag voordat zij in aanmerking komen voor een financiering uit het Fresh Dutch SME Fund.

Status Fresh Dutch SME Fund

Het fondsvolume is afgelopen maand ruim over de €36 miljoen aan toevertrouwd vermogen gegaan. Zo zijn er wederom 2 nieuwe proposities opgenomen in het fonds. Dit betreft bedrijven actief in de financiële dienstverlening en grote detailhandel. Hiermee komt het totaalaantal leningen in het fonds op 57, breed gespreid over 15 sectoren. We verwachten ook de komende tijd maandelijks drie tot vijf nieuwe leningen in het fonds op te nemen.

Fresh Dutch SME Fund update november 2021

Ook investeren in het Nederlandse MKB?
Dat kan, met het Fresh Dutch SME Fund.

Investeren in de motor van de Nederlande economie!