© Copyright 2022 Fresh Funds.
All Rights Reserved.
KVK: 61885142

Fresh Fixed Income Fund update mei 2021

Richard Abma 17 mei 2021drs. Richard Abma

In het obligatiefonds wordt gespreid belegd in obligaties en leningen uit verschillende categorieën zoals bedrijfsobligaties, hoogrenderende obligaties (high yield), staatsobligaties en staatsgegarandeerde exportfinancieringen. 

Een van de hoog renderende obligaties in het fonds is een obligatie van het energiebedrijf Genel Energy. Deze obligatie is tevens een top 10 positie in het fonds. Genel is een ervaren oliebedrijf actief in de regio Koerdistan. Het bedrijf houdt zich bezig met de exploratie en productie van ruwe olie. De hoogte van de inkomsten is derhalve afhankelijk van de ontwikkeling van de olieprijs. 

Ondanks een turbulent 2020 heeft het bedrijf het jaar het prima doorstaan. Dit mede dankzij de conservatieve financiële strategie en lage operationele kosten. De conservatieve financiële strategie is bijvoorbeeld terug te zien in de netto cashpositie van het bedrijf. Het bedrijf heeft meer cash op de balans staan dan schulden, en kan dus tegen een stootje.

Het bedrijf is dusdanig financieel sterk dat het bij een olieprijs van 35$ al cash flow neutraal draait, hierbij kan het zonder problemen de rente op zijn obligaties blijven betalen. Op een huidige olieprijs $60 tot 70 is het bedrijf dan ook zeer winstgevend.

Met forse monetaire en fiscale stimulering en het zicht op heropening van de economieën zien we een olieprijs op het huidige niveau blijven of stijgen de komende maanden. Hier profiteren bedrijven zoals Genel uitstekend van.  Met een rente van ruim 8% en de vooruitzichten op verder herstel van de wereldeconomie blijft de obligatie zeer interessant om aan te houden in het fonds.

Fresh Fixed Income Fund update mei 2021