© Copyright 2024 Fresh Funds.
All Rights Reserved.
KVK: 61885142

Pianoverkoper Clavis vindt financiering in het Fresh Dutch SME Fund

27 mei 2021

Groeifinanciering bij de bank. Dat was al niet makkelijk en de coronacrisis heeft hier nog een schepje bovenop gedaan. Dat merkte ook Rob Klugkist van Clavis, dat met drie vestigingen één van de grotere pianobedrijven van ons land is. Via een omweg is Klugkist bij financieringsplatform Voordegroei terecht gekomen waar hij binnen drie weken een offerte op maat uit kreeg voor een financiering uit het MKB-fonds.

Het verhaal van Clavis begint in de jaren 30 van de vorige eeuw. De firma Goldschmeding is dan met zo'n 30 filialen dé pianowinkel van Nederland. In Nederland worden rond die tijd ca. 30.000 piano’s per jaar verkocht. Als eind jaren 50 het tijdperk van de popmuziek begint, kalven die cijfers beetje bij beetje af. Begin jaren 80 is er nog maar één winkel over en is de afzet nog maar een fractie van wat het ooit was. Dan overlijdt plotseling de enige aandeelhouder en dreigt voor de pianowinkel een definitieve ondergang. 

Gratis brochure downloaden

Lees vrijblijvend meer over de mogelijkheden van het Fresh Dutch SME Fund in onze gratis brochure.

Door het formulier te verzenden, gaat u akkoord met het opslaan van uw gegevens zoals omschreven in onze privacy statement.

Elke medewerker is aandeelhouder 

"Het toenmalige personeel wilde het zover niet laten komen. Zij hebben hun ontslagvergoedingen, die destijds zijn uitgekeerd, op één hoop gegooid en zijn in een nieuw pand een nieuw bedrijf gestart. De kaartenbak met klanten ging mee. Tot op de dag van vandaag is elke medewerker ook automatisch aandeelhouder van Clavis. De aandelen worden steeds doorgegeven en dat maakt dit bedrijf extra bijzonder", aldus Rob Klugkist. Hij is algemeen directeur en leidt daarnaast het filiaal in Delft, naast Nieuwegein en Amsterdam één van de drie winkels van Clavis. 

Klanten met verschillende profielen 

"Onze markt verschuift steeds meer van akoestisch naar digitaal. Elektronische piano's zijn de laatste jaren zó goed geworden dat het geluid nu ook voor de echte liefhebbers acceptabel is geworden", zegt Klugkist. Zijn klanten komen voornamelijk uit de randstad. Vaak zijn het ouders die hun kinderen - meestal tussen 7 en 12 jaar - op pianoles doen. Maar ook jongeren die op hun studentenkamer piano willen spelen, weten Clavis te vinden. En dan zijn er natuurlijk nog de echte professionals en mensen die op latere leeftijd ineens bedenken hoe leuk het is om zelf achter de piano plaats te nemen. 

Boekhouder gaat failliet 

Sinds Klugkist elf jaar geleden directeur werd, is er veel veranderd. Zo bouwde hij als databaseprogrammeur zelf de software waarop de bedrijfsprocessen nu draaien. Van klantgegevens tot voorraden, klachtenafhandeling en de boekhouding. Dat hij dit jaar op zoek moest naar nieuwe financiering, kent een voorgeschiedenis. "Ons accountantskantoor ging halverwege 2019 failliet. Ze hadden er een potje van gemaakt en pas na heel veel kunst- en vliegwerk konden wij weer bij onze cijfers. Dat zorgde wel voor veel vertraging bij het opstellen van de jaarrekeningen. Voor onze toenmalige financier was dat aanleiding om onze samenwerking te stoppen. Dat is overigens wel in goed overleg gegaan, hij heeft ons alle tijd gegeven om een nieuwe financiering te vinden." 

Offerte in de mailbox 

Dan maar naar de bank, denkt Klugkist. Maar daar zitten ze niet op de pianowinkel te wachten. Het is dan maart 2020 en Nederland is volledig in de ban van een nieuw, oprukkend virus. Uit de geldkraan van banken komt nauwelijks nog MKB-krediet druppelen. Zeker niet wanneer je, zoals Clavis, in het bakje 'retail' terecht komt. Klugkist probeert het vervolgens bij een financieringsmaatschappij, maar wordt daar naar eigen zeggen van het kastje naar de muur gestuurd. Er komen alsmaar nieuwe vragen en de dagen tikken door. Het is eind november als hij via via in contact komt met financieringsplatform Voordegroei. "Vanaf dat moment ging het ineens heel snel. We hebben onze ambities op tafel gelegd en drie weken later had ik al een offerte voor een financiering van 1 miljoen euro in mijn mailbox. Voordegroei verstrekt deze lening uit hun MKB-leningen fonds, het Fresh Dutch SME Fund. Onze aanvraag voldeed aan alle voorwaarden van dit fonds en daardoor kon snel geschakeld worden. Ik was blij verrast met die slagvaardigheid, zoals je je wel kunt voorstellen. Zeker omdat het in die maanden ervoor met die andere partij zo ontzettend lang duurde, zonder resultaat." 

Huurpark als onderpand 

Een deel van dat bedrag bestaat uit een hypotheek op het bedrijfspand dat Clavis in eigen beheer heeft. De overige 600.000 euro is een lening die hij in zes jaar moet terugbetalen. "We lossen ieder jaar een ton af en hebben dan wel weer de optie gekregen van Voordegroei om datzelfde bedrag bij te lenen. Met dit geld financieren we het huurpark, een belangrijk deel van onze business. Bij Clavis kunnen mensen namelijk ook een piano leasen, een propositie die je in Nederland nergens anders tegenkomt. Wij blijven vijf jaar eigenaar en daarna neemt de klant de piano automatisch over. De boekwaarde van dit huurpark is momenteel 8 ton, de verwachte huuropbrengst zo'n 1,6 miljoen euro. Het is het onderpand waarop dit deel van de lening rust." 

Uitbreiding 

Met de financiering staat er weer een stevig fundament, waarmee Clavis na de coronacrisis kan doorgroeien. Zo onderzoekt het bedrijf nu de mogelijkheden om uit te breiden, met een vierde pand in de regio Noord-Brabant. "Mogelijk volgen er nog overnames. Veel eigenaren van andere pianowinkels stoppen er binnen nu en tien jaar namelijk mee en wij hopen dat gat te kunnen invullen natuurlijk." 

Pianoverkoper Clavis vindt financiering in het Fresh Dutch SME Fund

Ook investeren in het Nederlandse MKB?
Dat kan, met het Fresh Dutch SME Fund.

Investeren in de motor van de Nederlande economie!