© Copyright 2022 Fresh Funds.
All Rights Reserved.
KVK: 61885142

Verzekeringsadviseur hielp Fitness & Fun aan vastgoedfinanciering

Bart Vemer 8 november 2021Bart Vemer

In en rondom Aalten is hij een begrip. Robert Piek begon er in 1986 al een sportcentrum voor fitness, groepslessen en judo. Hij deed dat in een voormalig kantoorgebouw van een oude melkfabriek. In de jaren na de eeuwwisseling kwamen er plannen voor een eigen pand en in 2008 was het eindelijk zover. Rob’s Sport werd in één klap vier tot vijf keer zo groot. De groei hield jarenlang aan, totdat in het vroege voorjaar van 2020 de coronacrisis uitbrak.

Leden gecompenseerd

“Dat was wel even schrikken natuurlijk”, zegt Piek. “Ik heb met een brief meteen contact gezocht met alle leden en compensatie beloofd, zodra we weer open zouden mogen. Dan moet je denken aan het inhalen van lessen, gratis drankjes of een deel van het abonnementsgeld terug. Gelukkig heeft het merendeel van de mensen daarmee ingestemd. Wel zijn we in aantal leden gedaald, naar iets meer dan 500 nu. Ik heb goede hoop dat we straks weer richting de 800 tot 900 leden gaan.”

Geen aflossing gemist

Toch was de coronacrisis niet de enige zorg waar Piek de afgelopen jaren mee te maken had. Om dat verhaal goed te kunnen uitleggen, moeten we even terug de tijd in. Terug naar 2008, toen hij verkaste naar een nieuw pand. “Dat ging om heel veel geld. Veel meer dan ik zelf kon ophoesten en daarom leende ik een behoorlijk bedrag bij de bank. De afgelopen twaalf jaar heb ik geen aflossing gemist. Ongeveer de helft van het oorspronkelijke bedrag is inmiddels terugbetaald”, aldus Piek.

Verzekeringsadviseur hielp Fitness & Fun aan vastgoedfinanciering

Rob’s Sport wordt Fitness & Fun

Geen vuiltje aan de lucht zou je denken. En toch belandt Piek in de zomer van 2019 in een slechte film, als zijn bank plotseling vertelt dat ze hun ‘geld willen veilig stellen’ en om die reden ‘de relatie gaan afbouwen’. “Even daarvoor was ik in zee gegaan met een partner. Na 35 jaar vond ik het mooi geweest en heb ik de dagelijkse leiding overdragen aan mijn achterneef. Rob’s Sport werd Fitness & Fun. De bedrijfsactiviteiten zijn ondergebracht in een VOF, maar het pand staat nog steeds op mijn naam. Voor de aflossingsverplichtingen verandert er niet zoveel dus, zou je denken.”

Daar denken ze bij de bank klaarblijkelijk anders over. Ook een gesprek met de fiscalist van Piek kan de account-managers niet op andere gedachten brengen. “Ik heb daar best een nare smaak aan overgehouden”, zegt Piek. “Men bleek totaal niet geïnteresseerd in de plannen die we presenteerden, het besluit om af te bouwen was feitelijk al gemaakt.”

Deal komt snel rond

Eén van zijn vrienden is Gijs Ramerman, van Ramerman & Omnink Verzekeringsadviseurs. Die wijst hem op de mogelijkheden van alternatieve financiering via het Fresh Dutch SME Fund. De Goudse is sinds 2019 aandeelhouder van dit platform, dat financieringen verstrekt aan ondernemers die willen groeien. “Voordegroei is er voor ondernemers zoals Robert, die geld nodig hebben om hun ambities te verwezenlijken”, aldus Ramerman. “Ik weet het nog goed: op vrijdag werd het eerste contact gelegd, de maandag erop voerden we via de telefoon al de eerste gesprekken. Het ging allemaal ontzettend snel. Zijn accountant kon meteen alle cijfers overleggen en zes weken later al was de deal rond. Voordegroei nam het nog resterende bankkrediet over en Robert kon weer gaan doen wat hij het liefste doet: ondernemen.”

Betrokkenheid adviseur

Afgesproken is om het bedrag van 775.000 euro op basis van een 20 jarig aflossingsschema terug te betalen. Wel kan Piek ervoor kiezen om per jaar enkele tientallen duizenden euro’s extra af te lossen. De rente staat de eerste 7 jaar vast en wordt daarna opnieuw bepaald. Gijs Ramerman zorgde er niet alleen voor de eerste contacten, hij bleef als verzekeringsadviseur bij de deal betrokken. “In overleg met Voordegroei hebben we gekeken naar de best passende voorwaarden voor de ondernemers”, zegt Ramerman. “Die ruimte was er gelukkig.”

Zo ziet de toekomst van Fitness & Fun er weer rooskleurig uit. Ook financieel. De dagelijkse operatie is zijn zorg weliswaar niet meer, op de achtergrond blijft Robert Piek bij de zaak betrokken. ‘Omdat het bloed nu eenmaal gaat waar het niet kruipen kan.’

Gratis brochure downloaden

Lees vrijblijvend meer over de mogelijkheden van het Fresh Dutch SME Fund in onze gratis brochure.

Door het formulier te verzenden, gaat u akkoord met het opslaan van uw gegevens zoals omschreven in onze privacy statement.

Ook investeren in het Nederlandse MKB?
Dat kan, met het Fresh Dutch SME Fund.

Investeren in de motor van de Nederlande economie!