Afgelopen augustus schreef ik uitgebreid over een obligatielening van Levi Straus & Co. De financiële balans van deze bekende naam bij het grote publiek is de afgelopen jaren flink verbeterd. Ze zijn gefocust op het gebruiken van de winsten om schulden af te lossen. De winsten zijn er, en de schulden nemen de laatste jaren steeds verder af. Inmiddels komt dat ook steeds duidelijker naar voren in de koers van de obligatie die ik besprak in de column. De onderstaande figuur toont de koersvorming. Nog steeds ontvangt u jaarlijks 2,4% rente voor 10 jaar en kunt u dagelijks in- of uitstappen indien gewenst.


Figuur 1: koersvorming 3.375% Levi Strauss & Co 2027 obligatie

Inmiddels heeft zich echter een andere interessante belegging in obligatieland voorgedaan. Dit betreft de van de Oostenrijkse bank Kommunalkredit afgesplitste bad bank. Deze Oostenrijkse Kommunalkredit was een bank, gespecialiseerd in overheids- & infrastructuurfinancieringen. Tijdens de crisis van 2008 kwam deze bank in problemen wegens een te lage hoeveelheid kapitaal en problemen in de provincie Karinthië. In een reddingsoperatie is destijds de bank gesplitst in een good bank en een bad bank. Daarna is er wederom een splitsing gemaakt voor deze bank in opnieuw een good bank en een bad bank, genaamd KA Finanz AG. Daarin kwamen de ‘slechte’ bezittingen, om deze in de loop der jaren uit te winnen. Deze ‘slechte’ bezittingen hebben we binnen OHV Vermogensbeheer langdurig onder de loep genomen en bleken allemaal hoog kredietwaardig (single A) te zijn, helemaal zo slecht nog niet. Voor ons reden te meer om te bekijken welke obligatieleningen de bad bank KA Finanz AG zelf had uitstaan om hierin te beleggen.

Vooral de achtergestelde leningen die de bank had uitstaan trokken onze aandacht. Deze handelden namelijk onder haar nominale waarde en gaven een hoge couponrente. De KA Finanz obligatie die we in het Fresh Fixed Income Fund aanhouden heeft een looptijd tot 2024 en betaalt 5,43% couponrente. Deze lening hadden we al een tijdje op de radar en werd plotseling erg interessant toen het volgende bekend werd gemaakt door de Oostenrijkse staat inzake KA Finanz AG:

  • Existing bonds, loans and private placements will be continued to be honoured and redeemed at their full nominal values upon maturity

Deze belofte maakte deze obligatie extreem interessant om in te beleggen. Zoals in onderstaande figuur te zien is, handelde de obligatie rond de 96% op dat moment. Een rendement van ruim 6% op jaarbasis met een Oostenrijkse overheid die de terugbetaling belooft. Toch duurde het nog maandenlang voordat de koers van de obligatie van zijn plaats kwam. Dit gebeurde pas toen ratingbureau Fitch de kredietwaardigheid van de obligatie omhoog krikte van single B naar single A. Deze enorme sprong in kredietwaardigheid zorgde direct voor een grote sprong in de koersvorming van de obligatie van 96% naar 115%.

Figuur 2: Koersvorming 5.43% KA Finanz AG 2024 obligatie

Nog altijd blijft de obligatie interessant om in te beleggen. Met nog 7 jaar looptijd is het effectieve rendement ruim 2,5% op jaarbasis. Als ik dit vergelijk met de eerder besproken Levi Strauss lening dan ontvangen we meer rendement met een kortere looptijd en een hogere kredietwaardigheid. Toch beleggen we in beide namen in ons Fresh Fixed Income Fund vanwege spreiding qua risico en het feit dat het totaal verschillende sectoren zijn. Met een year to date rendement van 3% in het obligatiefonds hebben onze beleggers er in ieder geval baat bij zoals in de figuur te zien is.


Figuur 3: Koersvorming Fresh Fixed Income Fund (Bloomberg ticker: FRSHFIF NA Equity)