BlackRock CEO Larry Fink was vorige week opmerkelijk positief gestemd voor wat betreft de vooruitzichten van aandelenbeleggingen. Naar zijn inzicht is het grootste risico van deze markten een melt-up, een bijna verticale koerssprong omhoog. Teveel professionele beleggers hebben de recente rally gemist en moeten daardoor gedwongen op hoge niveaus weer in gaan stappen dit jaar.

Vorig jaar had ik reeds het idee dat er een melt-up kon gaan plaatsvinden. In het vierde kwartaal werd dit echter een melt-down gevolgd door een melt-up. Per saldo noteren we nu weer rond de niveaus van halverwege 2018.

Waar ik het vorig jaar al verwachtte en Fink het dit jaar verwacht kan het zomaar eens gaan gebeuren. Europese aandelenmarkten hebben jarenlang ondermaats gepresteerd waardoor het dividendrendement ruim 3,5% is. Koers/winstverhoudingen van bedrijven in Europa schommelen gemiddeld rond de 12 a 13 voor large caps. Dat is historisch gezien goedkoop.

Wat voor dit jaar voor een melt-up spreekt zijn een flink aantal aspecten:

  • Volatiliteit verdwijnt weer op aandelenmarkten
  • Handelsoorlog VS en China richting oplossing
  • Italiaanse politiek in rustiger vaarwater
  • Brexit uitgesteld tot 31 oktober
  • Mogelijke renteverlagingen in de VS
  • Nog steeds een zeer lage rente Europa
  • Minder onrust in Emerging Markets (Turkije & Argentini├ź)
  • Economische groei wereldwijd stabiel
  • Prima winstontwikkelingen beursgenoteerde bedrijven in 1e kwartaal
  • Herstel olieprijs

Banken lenen daarbij weer steeds meer geld uit aan bedrijven en consumenten. Consumenten zijn kredietwaardiger geworden doordat er steeds meer werkgelegenheid is ontstaan en de werkloosheid in Noord-Europa inmiddels erg laag is. Deze lage werkloosheid uit zich in een stijgende looninflatie. Hogere lonen betekent meer bestedingskracht en kan resulteren in verder stijgende omzetten en winsten van bedrijven. Dit opwaartse spiraal geeft vertrouwen onder beleggers en kan bedrijfswaarderingen verder doen toenemen.

Ik ben van mening dat dit ook zijn invloed gaat hebben op langer lopende rentes van 10 jaar en verder. Oplopende inflatie en aanhoudende economische groei resulteert uiteindelijk in hogere rentes. Aangezien de ECB de korte rente nog jaren laag wil houden betekent dit een steilere rentecurve in het vooruitzicht. Hier kunnen banken, verzekeraars en pensioenfondsen weer van profiteren wat uiteindelijk weer gunstig is voor pensioengerechtigden, verzekerden, consumenten en beleggers in deze beleggingscategorie.

Deze column is 25 april jl. gepubliceerd in DFT.nl