© Copyright 2023 Fresh Funds.
All Rights Reserved.
KVK: 61885142

Fresh Active Equity Fund december update 2021

Richard Abma 13 december 2021drs. Richard Abma

Aandelenmarkten corrigeerden de afgelopen maanden door de uitbraak van een nieuw coronavirus variant Omicron genaamd. De onzekerheid rondom besmettelijkheid en impact op het immuunsysteem van de mens zorgde voor een korte vlucht uit aandelen door beleggers. Inmiddels is de grootste angst verdwenen op de beurzen nu duidelijker wordt dat het een milde variant betreft en zelfs kan helpen om eerder bij groepsimmuniteit te komen doordat mensen sneller besmet raken en milde symptomen laten zien en dus antistoffen kunnen opbouwen.   

Dit kan ervoor zorgen dat beurzen de komende kwartalen nieuwe hoogtepunten gaan laten zien. Centrale banken halen hun voet niet van het gaspedaal terwijl overheden nog volop fiscaal stimuleren met een economie die snel groeit en een werkloosheid die historisch laag is. Kijkend naar de rentestanden in de wereld en de gemiddelde koers/winst verhouding van bedrijven dan is er nog veel ruimte voor verdere opwaartse koersvorming. De versnelling van technologische ontwikkelingen door het thuiswerken en de behoefte aan efficiënte informatiesystemen kunnen daarbij bijdragen aan een structurele verhoging van economische groei en productiviteit.

Binnen het aandelenfonds houden we een mix van groei- en waarde aandelen aan. Met Amerikaanse namen als Salesforce, Meta Platforms (voorheen Facebook), Amazon, Alphabet, Mastercard en PayPal zijn we goed vertegenwoordigd in aantrekkelijk geprijsde Amerikaanse groeiaandelen. Chinese groeiaandelen die we aanhouden zijn Alibaba, Prosus en Baidu. Recentelijk zijn deze aandelen volatiel gebleken doordat deze aandelen mogelijk geen beursnotering zullen mogen houden aan de Amerikaanse beurs. Dit zorgt voor onzekerheid over toekomstige verhandelbaarheid van deze aandelen en worden daardoor gedumpt door beleggers voor wie een dergelijke notering van groot belang is. De onderliggende bedrijven zelf zijn zeer winstgevend, hebben amper schuld en hebben goede vooruitzichten. Voor ons geen reden om afscheid te nemen.

PayPal levert software aan bedrijven voor het verwerken van online betalingen. De online verkopen zullen de komende jaren nog sterk toenemen. Wij verwachten daarom dat PayPal ook meer online betalingen zal gaan verwerken en hierdoor kan groeien. Mastercard is ook verwerker van betalingen, voornamelijk elektronische betalingen via betaalpassen. In deze groeiende markt heeft Mastercard een sterke positie. Tevens is Mastercard volop actief in de ontwikkeling van digitale valuta’s, om hier in de toekomst ook een rol in te kunnen spelen.

Voor wat betreft waardeaandelen hebben we een aantal aantrekkelijke beleggingen in het fonds zoals Berkshire Hathaway, Roche, Booking, Anthem, Boeing, Coloplast en The Progressive Corporation. Deze bedrijven zijn marktleiders in hun industrie en kunnen bij toenemende inflatie deze prijsstijgingen doorzetten in hun producten. Dat zorgt voor stijgende omzetten, hogere winsten en op termijn hogere aandelenkoersen. Een goede bescherming tegen inflatie daardoor. Dat geldt ook voor de groeiaandelen die schaalbare producten verkopen waar een klant moeilijk afscheid van kan nemen bij prijsstijgingen aangezien overstappen heel kostbaar is. Denk aan bedrijven als Microsoft, Salesforce en Mastercard.

Graag melden we u ook dat we de banden hebben aangetrokken met het aandelen researchbureau Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Dit bureau, opgericht in 1986, heeft meer dan 25 fulltime aandelenanalisten in dienst en ondersteunt ons met de selectie van namen voor het aandelenfonds. De intentie is om in 2022 deze samenwerking te intensiveren waarbij FDA volledig het adviseurschap op zich zal nemen. Inhoudelijke details zullen we gedurende het eerste kwartaal van 2022 met u delen.

Fresh Active Equity Fund december update 2021