© Copyright 2022 Fresh Funds.
All Rights Reserved.
KVK: 61885142

Fresh Active Equity Fund update augustus 2021

Otto Bazuin 26 augustus 2021drs. Otto Bazuin CFA

Zoals eerder in blogs op deze website geschreven heeft het aandelenfonds een belegging in Chinese technologie aandelen. Baidu, Alibaba en Tencent (via Prosus) zijn opgenomen in het aandelenfonds. Koersen van Chinese technologiebedrijven stonden onder druk de afgelopen periode, waardoor ook het rendement van het aandelenfonds terugloopt. 

Aangescherpte regulering in China op gebied van data beveiliging, minimum lonen voor maaltijdbezorgers, antitrust-beleid, gaming voor minderjarigen en bijles/online onderwijs zorgt voor veel onrust bij beleggers. Beleggers kozen voor zekerheid en dumpten Chinese aandelen.

Als we kijken naar de effecten van de genomen maatregelen op de bedrijven in portefeuille dan zijn wij van mening dat de bedrijven in portefeuille beperkt last hebben van de nieuwe maatregelen. De regelgeving met betrekking tot opslag en gebruik van data is weliswaar aangescherpt, maar doorgaans is dat in het voordeel van de gevestigde partijen.

Op gebied van gaming voor minderjarigen raakt dit Tencent zeer beperkt, het bedrijf genereert namelijk weinig omzet uit dit segment. Daarnaast werkt Tencent nauw samen met de overheid op gebied van regulering. Zo is Tencent in 2017 al begonnen met het invoeren van maatregelen om minderjarigen te beschermen voor mobiele spelletjes.

Tencent heeft dit jaar al meer dan 150 (!) investeringen gedaan om ook buiten China voet aan de grond te krijgen in de gaming industrie. Hiermee denkt het bedrijf ook aan toekomstige groei. Verwacht wordt dat het marktaandeel van Tencent buiten China in 2023 is verdubbeld. Al met al vinden wij Tencent een uitstekend bedrijf met een goede marktpositie die deze storm van maatregelen prima kan doorstaan.

Als laatste moeten we niet vergeten dat China nog volop in ontwikkeling is en op bepaalde gebieden nog weinig regelgeving is ten opzichte van Westerse landen. Per saldo zijn wij niet van mening dat het verdienmodel van de bedrijven significant is aangetast. De bedrijven kunnen goed profiteren van een groeiende Chinese economie, verdergaande digitalisering en grotere wordende middenklasse in China. We houden de beleggingen in Chinese bedrijven dan ook graag aan.

Fresh Active Equity Fund update augustus 2021