© Copyright 2022 Fresh Funds.
All Rights Reserved.
KVK: 61885142

Fresh Active Equity Fund update september 2021

Richard Abma 16 september 2021drs. Richard Abma

Year-to-date toont het aandelenfonds een plus van 12,5%. De laatste maanden wordt het rendement dit jaar wat gedrukt door het belang in Chinese technologie. Aandelen als Prosus, Baidu en Alibaba staan onder druk door toenemende regelgeving vanuit de Chinese overheid en de dreiging van verdere beperkingen. Op korte termijn zijn deze nieuwe maatregelen drukkend voor het sentiment rondom deze aandelen. Op middellange termijn kan het juist gunstig zijn dat er nu geloofwaardige ingrepen worden gedaan ter bescherming van consumentendata.

Het aandeel Biogen hebben we de afgelopen maanden verkocht na de grote koerssprong in juni. De alzheimer behandelmethode is zeer kostbaar en analisten zijn sceptisch over de commerciële mogelijkheden van het medicijn. Ter vervanging hebben we het aandeel Progressive opgenomen in de portefeuille. Progressive is een Amerikaanse autoverzekeraar die zeer winstgevend is. Het bedrijf weet, jaar in jaar uit, meer premies te ontvangen dan het kwijt is aan het uitkeren van claims en de eigen bedrijfskosten. Dit weet het bedrijf te realiseren doordat het heel goed is in het inschatten van risico’s en door de kosten laag te houden.

De grootste stijgers in het fonds de afgelopen drie maanden zijn S&P Global, Alphabet en Qualys. Het laatste bedrijf is actief in cybersecurity en is voor 2% opgenomen in de portefeuille. Het bedrijf kent grote groeimogelijkheden nu er aanhoudend cyberaanvallen worden gepleegd op bedrijven en overheden. Het beter beschermen van bedrijfsdata en toegang zal dan ook de komende jaren van groot belang blijven. Met een jaarlijks rendement op het geïnvesteerd kapitaal van ruim 15% en een nettowinst marge van 25% denken we dat het aandeel goede toekomstpotentie heeft.

Een aandeel dat slecht presteerde in de portefeuille was AB InBev. De van origine Belgische bierbrouwer heeft te maken met tegenvallende omzetcijfers door de aanhoudende dreiging van de deltavariant van het coronavirus. Heropeningen gaan trager dan aanvankelijk ingeschat door analisten en dit uit zich nu in de koers van het aandeel. AB InBev heeft een sterk management en strategisch sterke aandeelhouders waardoor we van mening zijn dat het aandeel behoudens waardig blijft.

Markt breed voorzien we een verdere opwaartse tendens voor aandelenmarkten. Centrale banken blijven monetair verruimen, zij het in mindere mate dan afgelopen jaar. Voorlopig blijft dit stimulerende klimaat samen met sterke economische groei en historisch lage rentes een goede voedingsbodem voor hogere koersen de komende kwartalen.

Fresh Active Equity Fund update september 2021