© Copyright 2022 Fresh Funds.
All Rights Reserved.
KVK: 61885142

Fresh Dutch SME Fund update juli 2021

Bart Vemer 15 juli 2021Bart Vemer

Begin dit jaar is het Fresh Dutch SME Fund gelanceerd. Het doel van het fonds is tweeledig. Het streeft ernaar de benchmark (Euribor + 3%) te verslaan door het verstrekken van verstrekken van financiering aan het Nederlandse MKB en daarmee de motor van de Nederlandse economie te laten draaien.  

Deze maand is het fondsvolume de grens gepasseerd van € 30 miljoen aan toevertrouwd vermogen. We zien veel interesse in het fonds, dat met haar relatief lage risico een uitstekend alternatief biedt voor obligaties en sparen. De toenemende belangstelling komt van professionele investeerders die naar rendement zoeken binnen de obligatieportefeuille en van particuliere beleggers die eenvoudig toegang krijgen tot een gespreide portefeuille MKB-leningen. Sinds begin juli is het Fresh Dutch SME Fund beschikbaar via online broker DeGIRO. Het fonds was al beschikbaar voor klanten van aangesloten vermogensbeheerders bij ABN Amro, Binck, InsingerGilissen en Caceis.

Niet alleen investeerders zijn enthousiast over het Fresh Dutch SME Fund. Ook zakelijk adviseurs en ondernemers, zien non-bancaire financieringen als een uitkomst om hun groeiplannen te realiseren. Banken blijken vaak onvoorspelbaar en dat zorgt voor frustratie bij ondernemers en adviseurs. Van oudsher wordt de aanbodzijde van de Nederlandse financieringsmarkt gekenmerkt door de concentratie van de drie grootbanken die het leeuwendeel van de financiering aan het MKB voorzien. Als gevolg van de hogere kapitaaleisen, zijn banken de laatste decennia terughoudender in het verstrekken van krediet. Door de coronacrisis is deze terughoudendheid nog groter geworden en is de deur verder op slot gegaan. Ondernemers wenden zich daardoor steeds vaker tot niet bancaire financiers, waaronder het Fresh Dutch SME Fund. 

Gratis brochure downloaden

Lees vrijblijvend meer over de mogelijkheden van het Fresh Dutch SME Fund in onze gratis brochure.

Door het formulier te verzenden, gaat u akkoord met het opslaan van uw gegevens zoals omschreven in onze privacy statement.

Het verhaal van The Seafood Bar is hier een voorbeeld van. Het Nederlandse visrestaurant opent deze zomer haar eerste vestiging over de grens, in de hippe Londense wijk Soho. Dit was mede te danken aan een financiering uit het Fresh Dutch SME Fund. “Het was wel even schrikken toen de bank zich op het laatste moment plotseling terugtrok.” Lees hier meer over het verwezenlijken van de groeiplannen van The Seafood Bar.  Ook de ambities om versneld door te groeien van Equal Yoga, een eigentijdse Yoga Keten, dreigden niet door te gaan. Als de huisbankier de ondernemers Bastiaan van Ede en Martijn Peters tijdens de coronacrisis niet meer helpt met het financieren van hun ambities, vinden zij de oplossing van deze uitdaging bij het Fresh Dutch SME Fund. Lees hier hun verhaal.

Het Fresh Dutch SME Fund is kritisch in haar beoordeling en past een strikt selectiebeleid toe. Een goed businessmodel, sterk ondernemerschap en een gezond financieel fundament zijn essentieel om te worden opgenomen in de portefeuille. Daarnaast kijken we altijd naar zekerheden die comfort geven in de lening. Momenteel is de portefeuille voor ruim 80% gedekt door zekerheden.

Het totale fondsvermogen per medio juli, bedraagt ruim € 30 mln. Momenteel zijn 51 leningen opgenomen in het fonds, goed gespreid over 14 sectoren. We zijn nog altijd comfortabel met de posities in het fonds en hebben momenteel geen lening die bijzondere aandacht vergt. Ondanks een wellicht iets rustigere zomermaand, verwachten we ook voor de komende maanden maandelijks drie tot 5 nieuwe leningen in het fonds op te nemen en te blijven groeien in assets.  

Fresh Dutch SME Fund update juli 2021

Ook investeren in het Nederlandse MKB?
Dat kan, met het Fresh Dutch SME Fund.

Investeren in de motor van de Nederlande economie!