© Copyright 2022 Fresh Funds.
All Rights Reserved.
KVK: 61885142

Fresh Dutch SME Fund update maart 2021

Bart Vemer 1 april 2021Bart Vemer

4 januari is het Fresh Dutch SME Fund gelanceerd. Het doel van dit fonds is tweeledig: Naast het verslaan van de benchmark (Euribor + 3%) richt het fonds zich op het verstrekken van financiering aan het Nederlandse MKB.  

Nieuwe markten betreden, het innoveren van producten en diensten, het aannemen van mensen of het doen van een overname. Ondernemers zijn altijd bezig hun bedrijf verder te brengen. Ze zien kansen, zijn gedreven en willen groeien. Maar groeien kost geld. De deur naar de traditionele manier om aan financiering te komen, staat niet meer vanzelfsprekend open.

Banken terughoudend in verstrekken krediet

MKB-ondernemers krijgen steeds vaker de deksel op hun neus als ze een financieringsaanvraag indienen bij een bank. Van oudsher wordt de aanbodzijde van de Nederlandse financieringsmarkt gekenmerkt door de concentratie van de drie grootbanken die het leeuwendeel van de financiering aan het MKB voorzien. Als gevolg van de hogere kapitaaleisen, zijn banken de laatste decennia terughoudender in het verstrekken van krediet. Door de coronacrisis is deze terughoudendheid nog groter geworden en is de deur verder op slot gegaan. De afgelopen jaren is de traditionele rol van banken als financier van het MKB kleiner geworden en nieuwe marktspelers hebben hun intrede gedaan.

Kritische selectie MKB bedrijven

Eén van die nieuwe spelers in deze markt, is het Fresh Dutch SME Fund. Dit beleggingsfonds biedt een serieus alternatief voor ondernemers uit het Nederlandse MKB. Het fonds geeft leningen uit aan ondernemers die hun zaken op orde hebben en daarnaast een gezond toekomst perspectief kennen.  Door de analisten wordt kritisch gekeken naar de cijfers uit het verleden. Daarnaast wordt er ook nadrukkelijk gekeken naar het verhaal en het team achter de cijfers. Zo werd recent bijvoorbeeld Pianobouwer Clavis opgenomen in de portefeuille, die met de financiering weer een stevig fundament heeft gekregen om door te groeien.

Huidige stand van zaken

Momenteel zijn 32 leningen opgenomen in het fonds, goed gespreid over 11 sectoren. Het totale fondsvermogen bedraagt nu 16,5 mln euro. De verwachting is dat er maandelijks tussen de drie en vijf leningen aan de portefeuille toegevoegd worden voor een bedrag van minimaal 3,5 mln euro per maand. Dit sluit aan bij de doelstelling om eind van het jaar een portefeuille te hebben opgebouwd van minimaal 50 mln euro.

Het is mooi om te zien dat er zowel uit de professionele markt van de vermogensbeheerders en  verzekeraars, als van de particuliere investeerders zoveel interesse bestaat om te investeren in dit fonds. De combinatie van het realiseren van een aantrekkelijk rendement én het bijdragen aan de groei van onze Nederlandse economie slaat duidelijk aan. Zo zorgen we samen voor beweging en staan we met trots achter de groei van het Nederlandse MKB.

Fresh Dutch SME Fund update maart 2021

Ook investeren in het Nederlandse MKB?
Dat kan, met het Fresh Dutch SME Fund.

Investeren in de motor van de Nederlande economie!