© Copyright 2022 Fresh Funds.
All Rights Reserved.
KVK: 61885142

Fresh Fixed Income Fund augustus 2021

Otto Bazuin 26 augustus 2021drs. Otto Bazuin CFA

Met een year to date rendement van +4% behaalt het Fresh Fixed Income Fund een uitstekend rendement tot op heden in 2021. Het fonds heeft een actieve beleggingsaanpak en belegt in meerdere obligatie categorieën. Hierdoor is het fonds goed gespreid en genereert het een aantrekkelijke jaarlijkse rente (yield) van meer dan 2,5%. 

Met het fonds toegang tot meerdere obligatie categorieën 

Het fonds belegt naast in traditionele obligatie categorieën, zoals staatsobligaties en bedrijfsobligaties, ook in niet-beursgenoteerde leningen. Deze leningen hebben een hogere rente en een beter risicoprofiel dan vergelijkbare (beursgenoteerde) obligaties. Dit komt doordat de ECB sinds 2012 flink obligaties opkoopt waardoor de rente op obligaties is gedaald. De markt voor leningen wordt niet direct geraakt door het beleid omdat de ECB deze leningen niet kan opkopen. De rentes op leningen blijven daarom relatief hoog liggen. 

Toegang tot private markten voor een hogere rente

We investeren dan ook graag in deze leningen. Onze ervaring en toegang tot deze leningen geven ons een voorsprong ten opzichte van andere fondsen. Naast dat de ECB deze leningen niet kan opkopen wordt de hogere rente verklaard door de illiquiditeit, complexiteit en lage verwachte verliezen:

  • Illiquiditeit: private leningen zijn doorgaans minder goed verhandelbaar dan obligaties.
  • Complexiteit: de structuur en documentatie van leningen vereist specifieke expertise. Private markten hebben bovendien een hoge toegangsdrempel omdat toegang tot deze leningen gebaseerd is op lange termijn relaties en een internationaal netwerk.
  • Lage verwachte verliezen: leningen worden afgesloten met een kredietverzekering of een garantie van de Nederlandse Staat. De Nederlandse Staat doet dit bijvoorbeeld om de export te bevorderen.

Uniek fonds

De mix van beursgenoteerde obligaties en private leningen maakt het Fresh Fixed Income Fund een uniek fonds met een aantrekkelijk risico-rendementsprofiel. De jaarlijkse rente (2,5%) is daarnaast zeer aantrekkelijk in vergelijking met standaard bedrijfsobligatiefondsen met rentes rond de 0,5 tot 1%.

Fresh Fixed Income Fund augustus 2021