© Copyright 2023 Fresh Funds.
All Rights Reserved.
KVK: 61885142

Fresh Fixed Income Fund | Kwartaalupdate Q2 2023

Richard Abma, CFA | Otto Bazuin, CFA 27 juni 2023Richard Abma, CFA | Otto Bazuin, CFA

We zijn inmiddels anderhalf jaar verder sinds het begin van de ommekeer van negatieve risicovrije rentestanden in Europa. In de VS waren deze nooit negatief maar heeft de FED voor 500 basispunten aan renteverhogingen doorgevoerd in diezelfde periode. De effecten van deze rentestijgingen worden over het algemeen pas na 1 tot 2 jaar in de economie voelbaar. De grootste stijging in rente is daarbij de laatste 12 maanden door Centrale Banken doorgevoerd. 

Hogere rentes moeten inflatie beteugelen door het afremmen van economische activiteit. Minder vraag naar diensten en producten moet leiden tot afkoelende prijzen. Een belangrijk neveneffect naar ons inzicht is dat zolang rentes hoog blijven dit een aanhoudende druk op economieën wereldwijd geeft. 

Van een periode van deflatie in 2020 naar de huidige periode met inflatie die dubbele cijfers liet zien en nu weer richting 5% beweegt. 2% is de doelstelling. Centrale Banken zullen daarom naar verwachting nog 1 of meerdere keren de rente verder verhogen. Samen met monetaire verkrapping en overheden die door de gestegen rentes minder fiscale stimuleringsmogelijkheden hebben zijn wij voorzichtig met het positioneren in bedrijven met een hoge schuldenlast bij tegenvallende economische groei. 

We kiezen er daarom voor binnen het Fresh Fixed Income Fund om kort te beleggen in leningen en obligaties. Het gewicht in High Yield schuldpapier hebben we daarbij ook verlaagd. Door in korte looptijden te beleggen is de gevoeligheid voor kredietverslechtering van bedrijven ook kort. Deze korte gevoeligheid is van belang om zo de impact van stijgende risico opslagen op obligaties te beperken. Des te langer de looptijd des te groter het effect van de beweeglijkheid die kredietopslagen hebben. 

Waar we voorheen een weging van 35% in High Yield papier hanteerden houden we dit nu op 28% aan. 70% van deze 28% is belegd in energie gerelateerde obligaties met rentes boven de 9% in Euro. Veel van deze bedrijven hebben meer cash op de balans dan de totale waarde van de leningen die ze hebben uitstaan. Bedrijven kunnen echter niet zomaar hun uitstaande schuld voor het einde van de looptijd aflossen. We voelen ons comfortabel bij dit soort high yield papier, ook als de economische situatie verslechtert. 

De andere 72% van de portefeuille is investment grade belegd. Allemaal kortlopend papier variërend van AAA rated tot BBB-. De opbouw is daarbij procentueel als volgt:

51% is BBB
24% is A
25% is AA/AAA

A/AA/AAA zijn allemaal zeer defensief ingerichte beleggingen waar we niet teveel op hoeven in te zoomen. De looptijd van deze beleggingen is gemiddeld rond de 2,5 jaar en biedt prima rentes. Interessant is om naar het BBB deel te kijken. Dit is het deel dat gevoelig is voor conjunctuur omslagen die we best kunnen verwachten het komende jaar door de enorm gestegen rentes en de tijd die dit nodig heeft om door het economisch systeem heen te sijpelen. 

Qua aantal namen beleggen we daar gespreid om uniek naam risico te beperken. Voorbeelden zijn McDonald’s, Stryker, Prosus, Carlsberg, Metropolitan Life, Royal Mail, Achmea, Euronext en Volkswagen. Het zijn bedrijven met een gezonde kapitaalstructuur die beperkte schuld in het bedrijf hebben en doorgaans zeer winstgevend zijn. Dat geeft ons comfort in dit segment en biedt rentes van bijna 4% gemiddeld per naam. 

We zien dit jaar dat we gelijk voortbewegen als de benchmark met een kleine 2% rendement year to date. Op jaarbasis zien we gemiddeld rond de 4 a 5% nettorendement als realistisch. De rentegevoeligheid met 2,5 jaar is nog altijd kort en zullen we voorlopig kort houden. We willen eerst de economische ontwikkelingen zien de komende kwartalen tot de effecten van de hogere rentestanden zijn uitgewerkt op de financiële markten. 

Het fonds heeft geen valutarisico, indien we in USD beleggen dekken wij het valutarisico af. Devaluatie van een buitenlandse valuta wordt niet opgevangen door vastrentende beleggingen aangezien de waarde niet meestijgt bij een daling van de valuta. We hebben de focus op rendement genereren vanuit rente-inkomsten. 

We hebben voorts geen risico uitstaan richting Oekraïne of Rusland of omringende landen. Voornaamste reden hiervoor is dat we elders prima rentes kunnen ontvangen zonder ons druk te hoeven maken wanneer de oorlog eindigt. Het fonds heeft nog altijd een 5-sterren rating van Morningstar doordat we zowel op de korte- als lange termijn in de top 10% van de wereld qua obligatiefondsen hebben gepresteerd. Met de huidige hoge rentes die we ontvangen, het verlengen van de duratie naar 2,5 jaar en de selectie van bedrijven verwachten we bovengemiddeld te blijven presteren de komende jaren. 

Actief beleid in een vastrentende waardenfonds loont. 

Met vriendelijke groet,

Richard Abma CFA
Otto Bazuin CFA
Kors van der Werf CFA


Gratis brochure downloaden

Lees vrijblijvend meer over de mogelijkheden van het Fresh Fixed Income Fund in onze gratis brochure.

Door het formulier te verzenden, gaat u akkoord met het opslaan van uw gegevens zoals omschreven in onze privacy statement.
Fresh Fixed Income Fund | Kwartaalupdate Q2 2023